Engels
Grated Cheese NNKC RHVO

Maatvoering:

  • Kaasbox: 800 x 1200 x 1770 mm (L x B x H)
  • Kaasplank: 1170 x 310 x 17 mm (L x B x Dikte)

Nette kaasboxen!

Info:

SC Consultancy BV

Mobiel: 06 – 2297 1253

Mail: info@scconsultancy.net

 

 


 

 

Poederpraet 6 september 2019

De Europese zuivelindustrie is terug van vakantie en dat betekent ook dat Nieuw Zeeland ruim uit de startblokken is.

De eerste productiecijfers wijzen op goede vooruitzichten en de kaart van Nieuw Zeeland kleurt voor de verandering groen. De boeren krijgen voor hun melk een interessante prijs en de huidige grondstofprijzen uit Nieuw Zeeland blijken voor kopers interessant, een goede balans zo lijkt het.

Dit in tegenstelling tot Australië waar de sector te maken heeft met een krimpende veestapel en financiële uitdagingen, wat er waarschijnlijk toe zal leiden dat ook dit jaar de melkproductie verder zal afnemen. De impact van de situatie in Australië zal echter in mindere mate gevolgen hebben voor de wereldwijde melkbalans.

De productiecijfers vanuit VS zorgen ook niet voor een verstorende factor op deze balans, al zal het de vraag zijn voor het seizoen van 2020 of de boer genoeg stimulans heeft om voluit te blijven produceren. T

erug naar Europa, we zien ook hier een stabiele melkproductie met een minimale groei van 0,2% in de eerste zeven maanden van dit jaar. De door het warme weer geteisterde landen werden opgevangen door hun EU collega’s die een plus mochten noteren. Sterke importcijfers van de grootste importerende landen kunnen duiden op voldoende voorraad bij de eindgebruikers, maar tegelijkertijd kopen dezelfde eindgebruikers ook door. De macro-economische factoren die in de wereld spelen – u inmiddels welbekend - kunnen de markt richting geven, al laten de exacte gevolgen en timing daarvan zich altijd lastig voorspellen.

De MMP prijzen laten recentelijk weer een lichte stijging zien en wisselen van hand tijdens dit schrijven op 2150 euro.

De roomprijzen hebben eenzelfde weg ingeslagen, maar de botermarkt wil nog niet meedoen op een omgerekend prijsniveau.

Kaasprijzen zijn stabiel en leveren ook in de huidige markt de beste opbrengst mocht de verwerker keus hebben. Weiprijzen zijn stabiel zoals de noteringen al geruime tijd laten zien, met feedprijzen onderin de 600 euro en food in een ruimere bandbreedte tussen de 700-800 euro.

Patrick van Leuven 

 

 

Poederpraet 23 augustus 2019

In de EU gaan we met de melkaanlevering weer naar het laagste punt van het seizoen. De melkaanlevering in de EU begon het eerste kwartaal met een lichte daling, maar het tweede kwartaal was wat hoger. Hierdoor is de melkaanlevering in het eerste halfjaar nagenoeg gelijk aan vorig jaar. We zien nog steeds grote verschillen in de EU. In Ierland, Engeland en Polen zagen we in het eerste halfjaar meer melk, maar in Nederland, Duitsland en Frankrijk zagen we minder melk. Er wordt voor de hele EU in 2019 nog altijd rekening gehouden met een kleine plus, mits er geen extreme weersomstandigheden zijn. Op het ogenblik zijn de omstandigheden in veel landen optimaal. Alhoewel enkele gedeelten van de EU nog altijd last hebben van de droogte.

Alleen in Nederland zullen we de komende jaren geen stijging zien en onder het niveau van 2016 blijven. Pas op het moment dat er een oplossing is gevonden voor het fosfaatprobleem zal dit weer kunnen gaan gebeuren.

De melkprijzen in de EU zijn nog altijd relatief hoog. En de huidige melkprijs is nog steeds attractief genoeg voor de boeren om door te melken. Of dat zo blijft is de vraag! Want het vet is de laatste tijd sterk gedaald. En de problemen bij het vet lijken nog niet opgelost. Dit zal druk geven op de melkprijs, al wordt de daling van het vet gedeeltelijk gecorrigeerd door de gestegen eiwitprijzen. Wel lijkt de markt van mager melkpoeder te stabiliseren.

Op het ogenblik zijn er veel onzekerheden in de wereld. Zoals de komende Brexit, of zal de beslissing weer uitgesteld worden? In de USA hebben we per 1 september misschien verhoogde invoerrechten op zuivelproducten vanuit de EU. China doet Amerikaanse zuivelproducten in de ban. En Indonesië wil hogere importtarieven op zuivelproducten uit de EU. Dit als een antwoord op mogelijke nieuwe EU-regelgeving inzake de biodieselimport die impact heeft op de Indonesische palmolieproducenten.En dan heb ik het nog niet over de politieke spanningen in Iran, Noord-Korea etc. Bovenstaande kan een grote invloed hebben op de richting van de markt!

De laatste GDT-tender liet een kleine daling bij de mager melkpoeder zien. De markt voor mager melkpoeder is in balans. Op het ogenblik is de USA het meest concurrerend op de wereldmarkt, maar zoals we weten kan de Amerikaanse markt snel veranderen. Het melkseizoen in Nieuw Zeeland is goed begonnen en daardoor is de verwachting dat er nog wat druk kan ontstaan. We hebben de afgelopen maanden exportrecords gezien in de EU. De laatste maanden vlakt de export iets af. Maar met de sterke dollar kan deze trend weer voortgezet worden.

Vol melkpoeder liet verrassend een stijging zien bij de laatste GDT-tender. Ondanks het feit dat Oceanië in zijn seizoen gaat komen. De krapte dichtbij heeft gezorgd dat de tender naar boven kon lopen. Verder is de verwachting dat er meer product in Zuid Amerika beschikbaar komt door de slechte economische omstandigheden daar. En door de dalende vetprijzen in de EU, speelt de EU weer een rol op de wereldmarkt voor vol melkpoeder.

De prijs van weipoeder is licht gestegen. De productie van kaas, en daardoor ook die van wei, is goed. De export van weipoeder loopt redelijk door. De weiderivatenmarkt laat een wisselend beeld zien! De hoge eiwitten zien er positief uit, maar producten als weipermeaat en lactose staan onder druk door de Afrikaanse varkenspest in China. Al horen we daar de laatste tijd weinig over!

Prijzen per mt

VMP          € 2850,00

MMP feed  € 1950,00

MMP food  € 2100,00 

WEI   bulk €   625,00

Leo van der Krogt

 

 

Verkoop uit Faillissement 16 augustus 2019

Interessante prijzen!

1. Kaasboxen (ca. 375 stuks)

2. Mobiele kaascoating machine, fabricaat Doeschot

3. Mobiele plankenwasser, fabricaat Doeschot

4. Edammer was lijn (wassen en drogen), fabricaat Doeschot

5. Edammer paraffineer machine – VERKOCHT

6. Edammer cellofaneermachine, fabricaat Alpma

7. Gouda/ Maasdam 4,5 – 13 kgs paraffineer en verpakkings machines (individuele machines kunnen ook gekocht worden), fabricaat ETT

8. Verpakkingsmateriaal Gouda, Maasdam en Edam (cellofaan, etiketten, karton dozen, europallets, etc.), grote partijen beschikbaar

9. Intern transport materiaal, fabricaat BT en diversen

 

Voor nadere informatie:

SC Consultancy BV

06 - 2297 1253

peter@scconsultancy.net

Poederpraet 7 augustus 2019

“Do or Die.”. Dat is het motto van Boris Johnson, de nieuwe premier van Groot Britannië. Bojo voor vrienden. “Make Britain Great Again” op de petten met de Union Jack? Britannia rules de waves was het vroeger en moet weer worden. Gekozen door slechts een 100.000 leden van de conservatieve partij  zit hij nu op Downingstreet 10. Het zal een  verademing voor hem en zijn vriendin zijn, omdat daar de muren wel niet zo gehorig zullen zijn als in het appartement waar hij tot voor kort woonde en waar het Royal Dalton servies door de kamer vloog. Of hebben ze op Downingstreet10 wellicht meer last van lekken?

Met Cummings – de man die de Brexit campagne voerde met de slogan “Take Back Control” - aan zijn zijde als voornaamste adviseur zal Boris moeten gaan doen wat Mrs. May niet lukte. Links of rechts om uit de EU!

We zullen gaan zien in welke bochten de politici aan beide kanten van het Kanaal zich nu weer zullen gaan wringen en wat voor spierballentaal er gebezigd gaat worden. De eis van de EU over de backstop (harde grens) met Noord-Ierland zal van tafel moeten, anders is het voor Boris echt een No Deal Brexit op 31 oktober. Alle mogelijke doemscenario’s zullen de revue opnieuw passeren en opnieuw is de tijd kort omdat de Britse parlementsleden pas begin September van hun reces zullen terug keren. Doch voorbereidingen voor een No Deal Brexit zijn in volle gang. De conservatieven gesteund door de DUP hebben nu nog slechts 1 zetel meerderheid op papier in het parlement. Er is weinig steun voor een No Deal Brexit, doch Boris kan nog wel eens rare konijnen uit de hoge hoed gaan toveren.

De blonde reus aan de andere kant van de Oceaan staat al klaar om handelsakkoorden met de U.K. af te gaan sluiten. Gesteund door de goed draaiende Amerikaanse economie kan Trump van alles roepen en zich veel permitteren, waaronder de FED bekritiseren over haar rentebeleid dat de dollar te sterk maakt (verbale dollar interventie), want hij heeft immers toch gelijk?

Onder het motto van “We don’t need them but they need us!” drijft hij de Chinezen tot het uiterste, alhoewel de leiders in Peking er ogenschijnlijk Siberisch koud onder blijven. Zij hebben hun handen nu ook vol aan Hongkong.

Intussen gaan de economische groeicijfers van China – de grootste zuivel importeur in de wereld en de 2e economische grootheid - de slechtste worden sinds 1982 en zakte de Yuan onlangs voor het eerst sinds 11 jaar door de 7 per dollar grens. Nu 7.03 -7.05. “Currency manipulation” noemde de US Treasury het.

Per 1 September gaan er in de VS nieuwe invoerrechten 10% gelden voor $ 300 miljard aan goederen import. China doet US goederen in de ban w.o. zuivelproducten. Een akkoord met de Chinezen lijkt nog heel erg ver weg. Men spreekt nu over 2020. De vriendschapsbanden tussen Peking en Teheran zullen nu wel weer extra aangehaald worden en Kim schiet weer vuurpijlen af. Het lijkt er op dat Teheran in ruil voor goedkope olie het testen van raketten aan Noord-Korea heeft uitbesteed.

Wat gaat dit alles voor de zuivelhandel betekenen? Om maar niet te spreken van de andere sectoren in de economie. In ieder geval zal een zwakkere EUR de export ondersteunen en de inflatie wat aanwakkeren.

Wel jammer dat Frans Timmermans (EU Commissie) en Jeroen Dijsselbloem (IMF) niet de droombanen hebben gekregen die ze gehoopt hadden te krijgen, want dan zou de wereld er toch veel beter uit gaan zien. Ik denk dat wij in Nederland ons verwachtingspatroon wat naar beneden moeten bijstellen. De achterbakse manier waarop de EU en andere bewindspersonen gekozen werden, versterkt opnieuw de voedingsbodem van het anti-EU sentiment.

Intussen maakt zuivelland zich op voor het najaar en de winter in het noordelijk halfrond, terwijl op het zuidelijk halfrond het hoogseizoen voor de deur staat. Aan de groei van de mondiale zuivelproductie is zo ongeveer een eind gekomen. In Europa hebben wij opnieuw met droogte en hoge temperaturen te maken, alhoewel het (nog) niet zo erg lijkt als vorig jaar. Het klimaat blijft steeds een onzekere factor.

Het zal dus de komende maanden in grote mate afhangen van de ontwikkeling van de vraag naar zuivel in de wereld. Er zijn echter meer dan voldoende onzekerheden!

De Europese exportcijfers t/m mei lieten een gemengd beeld te zien. Boter -5.7% en Kaas vrij stabiel +1.7 %. VMP stelde behoorlijk teleur met -24.1%.  Wei -4.9%. Met name MMP exporten blijven hoog (+32.3%) en of dit zo door blijft gaan? Zoals het er nu naar uitziet zou de EU mogelijkerwijs in 2019 op een export van 955,000 ton uit gaan komen. Is het gebruik van MMP daadwerkelijk zoveel in zo’n korte tijd gestegen? De tijd zal het leren.

De fameuze gDT auction van 6 augustus liet een daling van de index met 2.6% zien. Er werden deze keer veel grotere volumes tegenover de voorlaatste auction aangeboden. Door de onzekerheid omtrent de Chinese munt en de tarievenoorlog hebben Chinese kopers zich wellicht wat terughoudender opgesteld.  Doch er werden wel veel grotere volumes dan normaal door kopers in het M.O. gekocht.

In de periode waar we nu in zitten is het sowieso rustig en als iedereen weer van vakantie terug is dan zal moeten blijken hoe er tegen de markt aangekeken gaat worden.

Ik wens degenen die nog op vakantie gaan een prettige vakantie en degenen die recentelijk  teruggekomen zijn veel wijsheid met een frisse kijk op de markt toe.

Prijzen CPT per ton Midden Nederland:
MMP bulk            EUR 1950
MMP food           EUR 2100
Vol Melkpoeder   EUR 2900
Weipoeder bulk   EUR   630

Peter van Pinxteren

 

 

 

Poederpraet 25-07-2019 

De zuivelmarkt was al kalm en blijft kalm met hoge temperaturen buiten, een redelijke dekkingsgraad en de beginnende vakanties.

Terwijl de room- en boterprijzen nog steeds in een vrije val zitten, is er nauwelijks beweging in de magere melkpoeder-prijzen. De zaken zowel binnen Europa als op export komen moeizaam tot stand, met veel concurrentie, en lage marges.

De productie van magere melkpoeder neemt sinds april weer toe, terwijl de export nog steeds robuust is. Het houdt elkaar in balans, zodat de markt zich zijwaarts beweegt.

Ook de volle melkpoeder markt is rustig. Ondanks de druk op de vetprijzen, blijven de prijzen voor dit product redelijk in het zadel om dat de productie afgestemd is op de bescheiden vraag.

Voor fat filled magere melkpoeder is een vrij robuuste vraag omdat de markt al een half jaar met een te lage beschikbaarheid te kampen heeft.

De weipoeder markt blijft zwak i.v.m. de gevolgen van de varkenspest in Azië.

De kalfsvlees-sector is goed gedekt, en deze markt vertoont dus ook geen enkele spanning.

Al met al, een prima markt om op vakantie te gaan, maar …..hoed u voor hetgeen er niet is !

Actuele prijzen :

Volle Melkpoeder                              : € 2.950,--

Magere Melkpoeder – Codex            : € 2.050,--

Magere Melkpoeder – Interventie      : € 1.900,--

Magere Melkpoeder – veevoeder      : € 1.920,--

Fat Filled melkpoeder                        : € 2.100,--

Weipoeder – veevoeder                     : €    610,--

Johan Kaashoek

 

 

Poederpraet 18-07-2019

In heel Europa zijn de zomervakanties nu echt begonnen. Dit is ook duidelijk waarneembaar in de dagelijkse zuivelhandel. Er is nauwelijks koop- dan wel verkoop interesse.  Waarschijnlijk zal één en ander pas rond eind augustus weer op gang gaan komen.

De grote vraag zal dan zijn of eindgebruikers al dan wel of niet een goede dekkingsgraad hebben voor eind Q3 + Q4. Alhoewel je je ook mag afvragen of de Europese zuivelfabrikanten dan misschien wel op forse(re) voorraden zullen zitten waar op lagere niveaus afscheid van genomen zal moeten worden, zeker gezien de goede productie vooruitzichten voor het aankomende melkseizoen in Nieuw Zeeland en Zuid-Amerika.

Gezien de huidige, vlakke marktsituatie is dan alles mogelijk. Al lijkt een stijging van eiwitrijke producten een meer voor de hand liggend scenario dan een stijging van de vetrijke producten waar nu echt de klad in zit.

Ik wens u allen een fijne, ontspannende zomervakantie toe.

Prijzen op basis DAP pand NL per mt/ levering  Augustus

  • FCMP 26 pct                    @ Euro 2800
  • SMP Codex food              @ Euro 2050
  • SMP feed bulk                  @ Euro 1900
  • WEI feed bulk                   @ Euro 625 

Remco de Munck

Poederpraet 27 juni 2019

Het vakantie seizoen staat voor de deur in grote delen van Europa. Een goed moment om terug te blikken op de eerste zes maanden van 2019.

De melkproductie in de EU is vrijwel gelijk aan de eerste helft van 2018 met toch wel een aantal interessante uitschieters naar boven (UK, Ierland en Polen) en uitschieters naar beneden (Nederland en Frankrijk).

Voor een stabiele melkproductie YOY is de markt toch behoorlijk in beweging geweest met als belangrijkste feit dat het grote gat tussen  proteïne en vet prijzen kleiner is geworden. Magere melkpoeder prijzen hebben ondanks de verkoop van de volledige hoeveelheid interventie een flinke stap naar boven gemaakt.

In het begin van 2019 werd er gehandeld rond de 1.600 euro. Zes maanden later liggen de prijzen voor vers product een ruime 400 euro per mt hoger en lijkt de markt voor vers product redelijk stabiel. Uiteraard is nog niet de volledige voorraad interventie magere melkpoeder geconsumeerd, maar het effect van de aanwezigheid ervan wordt steeds kleiner, evenals de afslag ten opzichte van verse productie. 

De positieve toon op de magere melkpoeder markt wordt gecompenseerd door de prijsdruk op room en boter. Het begint er steeds meer op te lijken dat prijzen van 4.500 euro en hoger voor de nabije toekomst tot het verleden behoren en dat de hogere prijzen van afgelopen jaren zijn tol beginnen te eisen op de export markt en wellicht een stuk herformulering in eindproducten. Eindgebruikers beschikken over voldoende voorraad om af te wachten met aankopen terwijl er voldoende aanbod beschikbaar is. 

Op de wereldmarkt laat de USA een afvlakking van de groei in melkproductie zien en is de productie in Oceanië na een zeer goede start van het seizoen fors teruggelopen in de eerste maanden van 2019 en geëindigd in een kleiner dan verwachte plus voor Nieuw Zeeland en sterke daling in Australië.

Twee andere zaken op de wereldmarkt hebben een grote impact gehad op prijzen van voornamelijk swp en wei derivaten. De handelsoorlog tussen de USA en China en de African Swine Fever in eerst China en vervolgens andere landen in Azië hebben geleid tot grote onzekerheid bij kopers en een gereduceerde vraag voor swp en derivaten.

Voor de Europese markt geldt dat volle melkpoeder en kaas een goede verwaarding opleveren van melk waardoor de prijzen van beiden na een aanvankelijke stijging toch weer wat onder druk zijn gekomen.

Voorspellingen voor de tweede helft van het jaar zijn niet zo makkelijk te maken. De markt ziet er redelijk stabiel uit, maar kan zowel omhoog door een wellicht tegenvallende wereldwijde melkproductie en druk op melkprijzen, maar ook naar beneden door de grotere volumes die worden aangeboden op de gdt de komende maanden en de vakantiestemming in de EU waardoor kopers hun aankopen nog even uitstellen.

Laten we zien wat er gaat gebeuren de komende tijd. Ik wens iedereen een fijne en rustige zomervakantie.

Maurice Daamen

Numidia

Prijzen:

Smp feed:    EURO 1.890 mt dap

Smp food:    EURO 2.050 mt fca

Swp feed:    EURO    680 mt dap

Fcmp:          EURO 2.900 mt fca

 

 

 

Poederpraet 29-05-2019 

Veel landen in de EU hebben de piek in de melkaanlevering bereikt of zullen dit binnenkort bereiken. De melkaanlevering in de EU begon het eerste kwartaal met een lichte daling, al lag maart al weer boven vorig jaar. We zien grote verschillen in de EU. In Ierland, Engeland en Polen zagen we in het eerste kwartaal meer melk, maar in Nederland, Duitsland en Frankrijk zagen we minder melk. Er wordt voor de hele EU in 2019 nog altijd rekening gehouden met een kleine plus, mits er geen extreme weersomstandigheden zijn.

Alleen in Nederland zullen we de komende jaren geen stijging zien en onder het niveau van 2016 blijven. Pas om het moment dat er een oplossing is gevonden voor het fosfaatprobleem zal dit weer kunnen gaan gebeuren.

De melkprijzen in de EU zijn de laatste weken iets gedaald, maar zijn nog altijd relatief hoog. De huidige melkprijs is nog steeds attractief genoeg voor de boeren om door te melken. Of dat zo blijft is de vraag! Want het vet is de laatste tijd sterk gedaald. En de daling lijkt nog niet voorbij! Dit zal druk geven op de melkprijs, al wordt de daling van het vet gedeeltelijk gecorrigeerd door de stijging van het eiwit. Wel lijkt de stijging bij mager melkpoeder wat af te vlakken.

Brussel heeft nagenoeg de gehele interventie voorraad verkocht. Na de laatste tender, er was   nog mager melkpoeder beschikbaar in Spanje, UK en Slowakije, is er alleen nog een kleine hoeveelheid beschikbaar in Slowakije. De interventie voorraad heeft geen drukkende werking gehad op de markt.

De laatste GDT tender liet een kleine stijging bij de mager melkpoeder zien. De EU is nog steeds het meest concurrerend op de wereldmarkt. We hebben daarom de eerste drie maanden exportrecords in de EU gezien.

Vol melkpoeder liet een daling zien bij de laatste GDT tender. Ondanks het feit dat de hoeveelheden in Oceanië op het ogenblik beperkt zijn. Daarom is de combinatie van vet en mager melkpoeder een betere valorisatie dan vol melkpoeder voor Oceanië. En zal Oceanië.  nu voor deze combinatie gaan. Door de relatieve hogere prijzen in Oceanië voor vet en de sterk dalende vetprijzen in de EU, kan de EU weer een rol gaan spelen op de wereldmarkt voor vol melkpoeder.

De prijs van weipoeder blijft stabiel! De productie van kaas, en daardoor ook die van wei, is goed. De export van weipoeder loopt redelijk door. De weiderivatenmarkt laat een wisselend beeld zien! De hoge eiwitten zien er positief uit, maar producten als weipermeaat en lactose staan onder druk door de Afrikaanse varkenspest in China.

Prijzen per mt:

VMP           EURO   2900
MMP feed  EURO    1875
MMP food  EURO    2100
WEI   bulk  EURO     750

Leo van der Krogt

5 juni 2019

Milcobel kondigt intentie aan tot overdracht activiteiten DupontCheese Nederland aan Vandersterre Groep Bedrijven B.V.

Milcobel CVBA heeft een principeakkoord bereikt over de overname van de activiteiten van DupontCheese Nederland B.V. door Vandersterre Groep Bedrijven B.V. met streefdatum 1 juli 2019. Het principeakkoord is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Verder is het onder voorbehoud van raadpleging van de Ondernemingsraad, en gemeld aan de Sociaal Economische Raad (SER) en de vakbonden.

Mits goedkeuring, zullen de activiteiten van Dupontcheese Nederland per genoemde datum  onveranderd door Vandersterre worden voortgezet onder de naam:

Vandersterre Vers concepten
Escudoweg 1
2153 PC  Nieuw-Vennep

DupontCheese is de Nederlandse afdeling van zuivelcoöperatie Milcobel, en een grote speler in Nederland in de distributie van authentieke en ambachtelijke kazen.

Vandersterre, een Nederlands familiebedrijf met ca. 300 medewerkers, legt zich toe op het produceren, affineren en verpakken van Hollandse kaasspecialiteiten voor de Nederlandse markt en in meer dan tachtig landen wereldwijd. Naast de verdere uitbouw van het Nederlandse kaasspecialiteitengamma zal Vandersterre het programma van het assortiment buitenlandse kaas en overige versassortimenten gaan intensiveren.

In de komende periode wordt alles in het werk gesteld om de principeovereenkomst om te zetten in een definitieve overeenkomst, en een vlotte overname van klanten, leveranciers en medewerkers te verzekeren.

 

Poederpraet 15 mei 2019

“Hoe kan het toch zijn dat een Franse koe minder poept dan een Nederlandse?” Dit vroeg een jonge Friese boer zich onlangs af in de wakkere krant van Nederland. Onze  Minister van Landbouw Carola Schouten lag al op ramkoers met coalitie-kamerleden over de “grootschalige” mestfraude. Ze verloor ook de slag met de Fransen over de Nederlandse puls visserij en zo ook meerdere malen haar zelfbeheersing, zo las ik.

Wij hebben het moeilijk om als klein land in het grote Europa dat ons zo veel voordelen oplevert - zo wordt gepropageerd - op te boksen tegen de grotere landen waar de boeren en vissers nog wel iets in de melk te brokkelen hebben. Het leidt er toe dat onze boeren en vissers massaal voor FvD zijn gaan stemmen en het zal interessant zijn om te zien hoe de verkiezingen voor het Europese parlement eind mei gaan verlopen. Het vertrouwen in de gevestigde orde en in de traditionele partijen verdwijnt zo lijkt het. Gele en oranje hesjes en protestpartijen die het woord samenwerken of regeringsverantwoordelijkheid nemen niet kennen, boeren er goed bij. Premier Rutte stroopte onlangs letterlijk zijn mouwen op in navolging van Jessias Klaver om het “kwaad FvD” te bestrijden, want die willen toch ook Nexit?

Een orgaan als het EP waar 751 leden zich meer druk lijken te maken over hoe ze maximaal kunnen declareren, schitteren door afwezigheid en toch de presentielijst tekenen, wonen waar ze niet zijn, etc., is niet erg populair onder het kiezersvee. Het wel lijkt op de Keukenkampioendivisie van de nationale parlementen, waar tweederangs of verbannen politici van partijen in de gelegenheid gesteld worden om ook maar uit de ruif mee te graaien. Dit is het imago van het EP.

Het Europese parlement deelt echter samen met de Raad van de  Europese Unie (Ministerraad) de wetgevende macht van de EU. Het EP kan wetten (richtlijnen, verordeningen en besluiten) aannemen, wijzigen of verwerpen. De Europese Commissie heeft echter het alleenrecht voor het opstellen van wetten en wordt gecontroleerd door de Raad van de Europese Unie. Het EP kan niet-bindende resoluties aannemen om de Europese Commissie aan te sporen om bepaalde wetsvoorstellen in te dienen (lobbyen in goed Nederlands).

Veel topfuncties komen in 2019 vrij waaronder de Voorzitter van de Europese Commissie en de Raad als ook de president van de ECB. Dit zijn echter politieke benoemingen en wellicht vallen er wat kruimels van de tafel voor Nederlandse bewindslieden en die wringen zich in alle mogelijke bochten om eventueel in de gratie te vallen.

Onze Frans Timmermans (PvdA) vecht tegen de bierkaai, gesteund door een spotje op YouTube van de SP. Daarbij bepalen aldus de grote landen de muziek en het VK moet nog wel meedoen, ook al willen ze dat eigenlijk niet. Kortom een heleboel argumenten voor de kiezers om vooral niet te gaan stemmen.

Intussen worden hier boerenbedrijven bedreigd, overvallen en in brand gestoken. Iets nieuws want tot nu toe waren het allen de nertsen farms. Veganisten, vegetariërs, dierenactivisten, niksanderstedoenhebbers, wereld- en klimaatredders, beroepshooligans, pyromanen, etc. Lieden die op de maatschappij vegeteren en daar tegelijk tegen aan schoppen en onderuit willen halen. Als je dat maar met veel mensen tegelijk doet dan wordt het lastig voor het O.M. om die mensen op te pakken, te vervolgen en echt te straffen, want die hebben het toch al zo ontzettend druk. De milieu -en dierpolitieke lobby houdt hen toch de hand boven het hoofd en dat weten ze.  

Intussen doet de markt zijn werk en zijn wij weer op prijzen voor MMP en VMP aanbeland die wij ook rond deze tijd in 2017 zagen. Wij zijn inmiddels blijkbaar vergeten dat dit toen eigenlijk normale prijzen waren en krijgen het gevoel dat wij nu met een abnormale bull markt te maken hebben. De export van MMP in maart zou 90.000 ton zijn. Een nieuw maandrecord. Al het interventiepoeder is door de markt opgezogen, zo lijkt het en Brussel heeft het er blijkbaar moeilijk mee om de laatste 1,000 ton te moeten verkopen. Krapt de EU Commissie zich nu niet achter de oren en vragen zij zich af of ze niet al te voortvarend aan het verkopen zijn geweest en dat er veel meer ingezeten had? Ik zie hun mening hierover op de Eucolait meetings in Edinburgh de komende week met belangstelling tegemoet. Het is nu de vraag of en wanneer de mondiale melkproductie weer aantrekt en of de exportvraag zo hoog blijft. Wereldeconomie? Kim Il Jung schiet weer pijltjes af en zetten de VS/Iran de boel op scherp in de Perzische golf? Olieprijzen? Dollarkoers? Droogte 2.0 in de EU?

De grootste zuivelmarkt in de wereld – China - heeft het moeilijk. War on Trade met de VS en ook de Afrikaanse varkenspest. Trump heeft de boel weer op scherp gezet en de Chinezen sloegen onmiddellijk terug met het verhogen van de invoerrechten op lactose en kindervoeding. Inmiddels loopt de wei in de VS letterlijk over de schoenen en wordt het waar het toegestaan is weer op het land gedumpt. Permeaat kost momenteel twee keer niks. Wellicht ook geen goed nieuws voor de prijs van hoogwaardige eiwit producten, omdat wei weggooien toch zonde is.

Een opsteker deze week was toch de Algerijnse ONIL tender, die al lang verwacht werd, doch sneller kwam dan verwacht ondanks de Ramadan. Ook nog snel verschepen. Het gaf de markt nog een extra boost. Het laatste van horen zeggen nieuws is totaal 45-50,000 ton MMP en VMP met prijzen tussen USD 2480 – 2520 voor MMP en USD 3550 – 3620 voor VMP CFR Algiers. MMP een Europees en VMP een Zuid-Amerikaans feestje.

Tot slot en als klap op de vuurpijl las ik vandaag weer over een Frans nationalistisch hoogstandje. Er lopen teveel Holsteiners rond in Normandië en die verdringen La Vache Normande, die echter 4 liter per dag minder melk geeft, maar wèl romigere melk! Dus wordt er gepleit voor subsidie om toch maar meer van de Franse koeien te gaan houden en de zwart bonte koeien te verdringen.

Ik weet dat Blau Mit Weiss een frustratie voor de Franse auto industrie is, doch Schwarz Mit Weiss is dus nu ook een trauma klaarblijkelijk. Laten wij het maar bij de roodbonte koeien houden en ons alleen met sportvissen bezig te houden.

Prijzen CPT per ton Midden Nederland:
MMP bulk           EUR 1950
MMP food           EUR 2100
Vol Melkpoeder   EUR 3000
Weipoeder bulk   EUR   730

Peter van Pinxteren

 

 

Poederpraet

De melkgift in noord-west Europa en Frankrijk blijft achter bij vorig jaar, door de droogte, economische omstandigheden of fosfaat-plafonds. Hoewel er seizoenmatig voldoende melk in de markt is, is er geen grote druk en wordt deze moeiteloos opgenomen. 

De magere melkpoedermarkt is na een actief eerste kwartaal wat rustig, maar begint langzaam maar zeker op te leven. Het exportcijfer voor februari was weer robuust en de producenten hebben weinig gelegenheid gehad om voorraden op te bouwen. 

Veel klanten zijn de afgelopen tijd afwachtend gfeweest met kopen in de verwachting dat de prijzen in de EU fors zouden dalen. Nu die prijsdaling beperkt blijkt te zijn geweest, zien we de vraag weer schoorvoetend toenemen en de prijzen navenant. Ook wordt er binnenkort weer een Algerije tender verwacht. 

Het is wel aardig om de prijzen te vergtelijken met vorig jaar rond Pasen. Verse, exportabele magere melkpoeder kostte toen tot € 1250 per ton; een stijging van 55% in 12 maanden en dat met 375.000 ton verkocht interventiepoeder!

De volle melkpoedermarkt is stabiel. Er is weinig aanbod vanuit het zuidelijk halfrond en de EU prijzen zitten op het wereldmarktniveau. Dit geeft wat versterkte exportactiviteit zonder dan het wild is. 

De weipoedermarkt is flauw te noemen. De gevolgen van de varkenspest in Azie laten zich sterk voelen en het zal nog wel even duren voordat deze markt weer kracht heeft om op te veren. Wellicht zal een vastere magere melkpoedermarkt daar met de tijd voor zorgen. 

Actuele prijzen

Volle melkpoeder: € 2.900
Magere melkpoeder - Codex: € 1950
Magere melkpoeder - veevoeder: € 1.820
Weipoeder - veevoeder: € 770

Johan Kaashoek

 

 

Nationale kaastest naar Gouda! 
 
Al eeuwenlang is Nederland een kaasland. Onze Goudse kaas is zelfs wereldberoemd. Toch kennen we pas sinds 5 jaar een kaaswedstrijd: de Holland Kaaskeuring, georganiseerd door de Nederlandse kaassector via het NNKC. Dé wedstrijd om de lekkerste merkkazen van Nederland. Dit jaar vindt de spannende finale voor het eerst voor publiek plaats. En waar anders dan in Kaasstad Gouda? 
 
Consumentenpanels proeven en beoordelen. De inhoudelijke objectieve keuring van Holland Kaaskeuring gebaseerd op smaak blijft absoluut gewaarborgd. Maar de beslissende ronde gaat onder een nieuwe naam live in Gouda! De ‘Gouda Cheese Awards 2019’ is dus géén technische keuring zoals elders, maar een echte neutrale smaaktest. Dat is tenslotte waar het om gaat: de smaak van de consument. De winnende kaas draagt een jaar lang de naam ‘de lekkerste kaas van Nederland’. 
 
Gouda Cheese Awards 2019 op 6 juni 2019 Een fantastische samenwerking met gemeente Gouda om tot méér bekendheid te komen. Op 6 juni kan iedereen zien hoe de kaas wordt gekeurd – en natuurlijk proeven hoe die smaakt! Het decor van deze Gouda Cheese Awards 2019 is de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar de boeren en handelaren nog altijd een handjeklap doen om de beste kazen. De Awards 2019 worden uitgereikt in twee categorieën: Gouda 48+ jong belegen en de light variant Gouda belegen. 
 
De aftrap van de Gouda Cheese Awards 2019 is om 10.00 uur, wanneer de speciale VIP-jury de Kaasmarkt opent op een heel wel bijzonder podium. Het exacte programma blijft nog even een verrassing, maar dat er genoeg te zien, te horen en te proeven is, is wel zeker!  
 
Deelnemen? Deelname aan de Gouda Cheese Awards 2019 staat open voor ieder bedrijf met een merkkaas die voldoet aan het inschrijfprofiel. De inschrijving is al geopend. De organisatie is in handen van het NNKC, de Gouda Kaasmarkt, de Goudse Waag, de SOG en de gemeente Gouda. 
 
 
 
 
 

Nieuwe voorzitter Gemzu

Jan Kos is met ingang van 10 april 2019 voorzitter van GemZu en volgt hiermee Frank van Stipdonk op wiens zittingsperiode als voorzitter van het zuivelhandelscollectief per 10 april afloopt.

De aftredende voorzitter Frank van Stipdonk is CEO (linkerfoto) van zuivel multinational Interfood en heeft zich ruim zes jaar ingezet voor het handelscollectief. Frank blijft betrokken bij Gemzu als bestuurslid. Daarnaast zal hij meer aandacht gaan besteden aan zijn bestuursfunctie binnen de Europese zuivelhandelsorganisatie Eucolait.

Jan Kos (rechterfoto) is sinds september 2015 voorzitter van de Afdeling Kaas van Gemzu. Kos is mede-eigenaar en CEO van een particuliere kaasonderneming: de Vandersterre Groep.

Met vestigingen in Bodegraven, Grootebroek, Meerkerk, Woerden en Deurningen is familiebedrijf Vandersterre actief in conceptmatige verkoop van kaas(producten) aan de markthandel, kaasspeciaalzaken, retail, out of home, groothandel en export naar meer dan 80 landen.

GemZu heeft als dé brancheorganisatie voor de zuivelhandel ruim 120 bedrijven als lid. De handelsbedrijven, opvolgende bereiders en dienstverleners aangesloten bij Gemzu vervullen een belangrijke rol in de zuivelsector bij het vermarkten en zorgen middels de internationale handel in het managen van prijsrisico’s en het opvangen van extreme prijsschommelingen in zuivelproducten. De Gemzu leden verzorgen meer dan 98% van de zuivelhandel in Nederland en zijn ook wereldwijd toonaangevend.

 

 

Poederpraet 04-04-2019

Na een negatieve start van het jaar laat de melkproductie zich moeilijk duiden. De weersomstandigheden en melkprijzen voorspellen een goed seizoen,  maar anekdotes uit de grote melklanden vertellen een ander verhaal. De markt verwacht een bescheiden groei in melkproductie voor 2019 in Europa.

De vraag in Europa en wereldwijd blijft goed. Door de beperkte voorwaartse premie hebben kopers interesse om hun 2019 behoeftes in te dekken. Er lijkt echter weinig urgentie te zijn, want hogere prijzen worden beantwoord met een afwachtende houding.

De wereldwijde markt lijkt redelijk in balans. Van voorraden in Nieuw-Zeeland is geen sprake door een gezonde Chinese vraag. In de rest van de wereld zijn zowel de VS als EU competitief op het gebied van magere melkpoeder. De huidige boterprijzen in Europa zijn uiterst competitief op de wereldmarkt, waardoor het neerwaarts potentieel beperkt is. De valorisaties van verschillende productmixen liggen vrij dicht bij elkaar, duidend op een markt zonder grote overschotten of tekorten. De ontwikkeling van melkprijzen en –productie in de VS en EU zullen bepalend zijn voor de richting van de markt in het komende kwartaal.

Prijzen:

SMP food: Euro 1920MT FCA
SMP feed: Euro 1700MT DAP
SWP feed: Euro 760MT DAP
FCMP: Euro 3050MT FCA

Martijn Goedhart

 

 

Poederpraet 20-03-2019

Na een hectisch begin van het jaar, lijkt het erop dat de poedermarkt de afgelopen weken in een rustiger vaarwater is gekomen.

In een sneller dan verwacht tempo is de IV voorraad in particuliere handen gekomen en dus niet meer zichtbaar voor de markt. De vraag is natuurlijk in hoeverre de IV SMP al geconsumeerd is en geen vervanging is voor vers product.

Seizoensmatig loopt de melkaanvoer in Europa op richting de piek. Gezien de zachte en natte winter en de goede melkprijzen zijn er weinig redenen om een terugval van de melkproductie richting en na de piek te verwachten. De melkproductiecijfers laten een positieve ontwikkeling zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De melkproductie in de USA laat nog maar een kleine plus zien en het seizoen in Nieuw Zeeland lijkt na een sterke start en piek snel op te drogen. De laatste GDT komt overeen met dit beeld. Een vastere markt voor FCMP en een iets zwakkere markt voor SMP. Opvallend op de GDT was sterke stijging van de boterprijs. De markt voor food wei is redelijk stabiel, vanuit de feed kant staat er druk op wei en derivaten, voornamelijk door de feed situatie in China.

Voor de komende tijd lijkt er voldoende aanbod te zijn om in de vraag te voorzien en zal Europa goede export volumes nodig blijven hebben.

Prijzen:

SMP food: Euro 1900MT FCA
SMP feed: Euro 1700MT DAP
SWP feed: Euro 770MT DAP
FCMP: Euro 2900MT FCA

Maurice Daamen

 

Nieuwbouw Vergeer Holland officieel van start

18-03-2019

In het bijzijn van 3 generaties Vergeer, is 15 maart jl. de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw voor familiebedrijf Vergeer Holland. De bouw vindt plaats op de locatie van het huidige distributiecentrum van Vergeer Holland.  “Deze eerste paal staat voor ons symbool voor een grote stap gericht op de toekomst van ons familiebedrijf.Met dit initiatief maken we ons familiebedrijf gereed voor de volgende generatie ”, aldus Algemeen Directeur Diederik Vergeer.

Project Next Generation
Na een korte toespraak hebben de directieleden Diederik & Dennis Vergeer in het bijzijn van diverse genodigden de eerste paal geslagen. De paal is diezelfde ochtend eerst uitgebreid gedecoreerd door de 4e generatie  van de familie Vergeer onder begeleiding van een schilder.  ‘We bestaan sinds 1934 en inmiddels is met Dennis en mijzelf de 3e generatie aan het roer. Om mee te kunnen met allerlei grote trends & ontwikkelingen in de samenleving hebben we besloten over te gaan tot de bouw van dit pand’, aldus Diederik Vergeer.

Pand tegen de hoogste duurzaamheidstandaarden
De bouw en het pand worden onderworpen aan strenge duurzaamheidsnormen met als uitgangspunt een BREEAM Outstanding (5 sterren) duurzaamheidscertificering (*).

In mei 2020 zal het gebouw naar verwachting worden opgeleverd, waarna de verdere inrichting plaats zal vinden. De andere locaties van Vergeer Holland in Reeuwijk ,Woerden en Rijping Bodegraven blijven bestaan. Het huidige distributiecentrum wordt uiteindelijk geïntegreerd in het nieuwe pand en blijft tot die tijd volledig opererenvanuit de bestaande setting. 

Diederik Vergeer: ‘Zo bouwen we letterlijk en figuurlijk voor de volgende generatie. Hiermee gaan onze ontwikkeling en verduurzaming hand in hand.We hebben het nieuwbouwtraject dan ook de passende naam Next Generation meegegeven.’

 

Van der Heiden Kaas neemt Fromagerie Brigitte over

12-03-2019

Familiebedrijf Van der Heiden Kaas, distributeur van vele ambachtelijke kazen, heeft per 1 februari jl. Fromagerie Brigitte overgenomen. Hiermee is het assortiment verder verbreed. Naast de bijzondere kwaliteit van Hollandse kazen in vele smaken, brengt de overname van Fromagerie Brigitte, gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas, ook de Franse kaas in het aanbod van Van der Heiden Kaas.

Internationaal groothandel Van der Heiden Kaas uit Bodegraven (NL) biedt een brede range van kaasmerken, zoals de echte Hollandse kazen uit Stolwijk, Gouda, Edam en Maasdam. Er worden commodities geleverd, van jonge kaas tot extra gerijpte en extra oude kaas, maar tevens kaasspecialiteiten met vele bijzondere smaken, met ‘passion for quality’. Een voorbeeld is de Dilano, verkrijgbaar in hot-Chili, tuinkruiden, brandnetel, knoflook, olijf-tomaat, walnoot, mosterd, fenegriek, komijn, peper, rode en groene pesto, truffel, pompoen en lavendel. Maar we kunnen veel meer bijzondere kazen aanbieden en blijven ons ontwikkelen en verdiepen in de vraag van de klant. Daarbij wordt op de markt brengen van noviteiten niet geschuwd, getuige de laatste, succesvolle ontwikkeling Dilano Black Lemon. Een opvallende kaas in smaak en kleur.

Best of both

Nederland is een kaasland bij uitstek, maar ook Frankrijk staat bekend als een land met een rijke ervaring in het maken en rijpen van kaasspecialiteiten. Van der Heiden Kaas heeft nu het beste van twee echte kaaslanden bijeengebracht, door overname van Fromagerie Brigitte. Fromagerie Brigitte is gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas en wel het in bijzonder de grotgerijpte kaas. De Griskaas wordt in Nederland geproduceerd en in Frankrijk in een grot geaffineerd.

‘Gris’, maar kleurrijk in smaakbeleving

Griskaas profiteert van de ideale omstandigheden in een grot om de kaas te laten rijpen. Zo bereikt de kaas na een aantal maanden de perfecte rijping en kan hij zijn volle smaak ontwikkelen. ‘Gris’ van kleur, maar kleurrijk in smaakbeleving.

Nieuwsgierig?

Door deze overname kan Van der Heiden Kaas u als klant nog beter van dienst zijn wat betreft de kennis van kaas alsmede de uitbreiding van uw kaasassortiment. Brigitte Bergmans zal verantwoordelijk blijven voor de activiteiten rondom de verkoop van onder andere de Griskaas.

Van der Heiden Kaas

Vele generaties lang werd er op ambachtelijke wijze kaas gemaakt bij de familie Van der Heiden. Inmiddels is Van der Heiden Kaas uit Bodegraven (NL) uitgegroeid van traditionele kaashandel tot internationale groothandel, leverancier en exporteur van meerdere merken, waaronder de Stolkse Boeren, Dilano, Chèvrano, Holland Delta, Royal Delta, Holland Tradition, The Dutch Farmer, Roemer en Grandano.

 

 

Poederpraet 07-03-2019

“Te  midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid”, Albert Einstein.

Ongeveer een klein jaar geleden vroeg de EU Commissie en zo ook de markt zich af of, en met welk tempo de enorme hoeveelheid aan interventie MMP aan de man gebracht zou kunnen worden. Het zou wel eens 2 tot 3 jaar kunnen gaan duren alvorens de markt dit zou kunnen gaan opnemen en dan ook nog zonder de markt te verstoren. Plots diende zich de mogelijkheid aan om de gehele voorraad te verkopen en wel in een zeer korte tijd. Dit had niemand voor mogelijk gehouden. De EU Commissie reageerde gretig en voortvarend. Alle hazen renden dezelfde kant op. Nu zijn er alleen maar blije gezichten en is het probleem voor Brussel van tafel. Het MMP is van eigenaar verwisseld en is nu “in capabele handen”, zoals de Commissie dat omschreef.

De markt voor MMP sloeg op hol en riep bij mij associaties op met de jaarlijkse Bull Run van Pamplona, waar jonge mannen voor de stieren uit rennen om proberen te voorkomen dat ze door de bulls onder de voet worden gelopen.

De prijs van MMP steeg in no time van plm. EUR 1250 naar meer dan EUR 2000 per ton.

Terwijl vorig jaar iedereen dacht dat de melkprijzen onder druk zouden komen door de te verwachten  lage dairy commodity prijzen, gebeurde het tegenovergestelde. Er kwam een droge zomer in grote delen van Europa, die in toenemende mate behoorlijk impact op de melkproductie had. Nu stijgen de melkprijzen weer en zoals altijd lokt dat meestal meer melkproductie uit. De negatieve markt stemming is echter voorlopig verdwenen en dat is zonder meer een pluspunt, kopers in vertwijfeling achterlatend, want die dachten dat het alleen nog maar verder omlaag kon. Het is nu interessant om te zien met welk tempo en in welke mate het interventie MMP de fysieke markt insijpelt, terwijl de mondiale melk productie zich weer herstelt. Vooralsnog wordt die groei bescheiden ingeschat op 3 miljoen ton meer melk voor de 5 belangrijkste export landen/regio’s voor 2019. Ook belangrijk om te zien in welke product mix de extra melk zijn weg gaat vinden.

Alle MMP balansjes die ik voorbij zie komen van bijv. het toonaangevende ZMB gaan uit van schattingen en aannames die subjectieve elementen bevatten. Zelfs zitten er grote verschillen tussen bijvoorbeeld de productie  cijfers van de EU Commissie en de cijfers van Eurostat en ZMB. Het gebruik van MMP in de feed en food zijn schattingen en zo ook de hoogte van (vrije) voorraden. Het enige wat relatief betrouwbaar is zijn de productie en exportcijfers. Zoals in de politiek wordt er eerder naar een bepaalde uitkomst toe gerekend als het gaat om hoeveel MMP er nu te veel of te kort is. Ik laat dit dan ook aan uw fantasie en conclusies over.

Een ding is zeker, de exporten van MMP zullen op een heel hoog peil moeten blijven, waarbij we niet moeten vergeten dat de prijzen voor MMP gedurende een langere periode uitzonderlijk laag waren en nu USD 400-500 per ton hoger liggen. Daarbij vervangt interventie MMP ontegenzeggelijk x % vers product.

De EU exporten waren over 2018 voor MMP een record 835,000 MT (+7%) en voor Wei producten +5.5 %, doch de kaas export tikte een bescheiden +0.5% aan, terwijl de export van VMP -15.1%, Condens -13.6% en boter/boterolie -8% was. Al met al 0.2 Miljoen ton minder in melk equivalent (LME) uitgedrukt.

Aan de vraagzijde zijn er een aantal chronische onzekerheden (Brexit saga, War on Tariffs, Varkenspest in China en Vietnam) en wellicht lichtpuntjes (Venezuela?). Economisch gaat het met name in een aantal landen in de wereld wat minder, niet in de laatste plaats in onze eigen EU (Italië technisch in recessie en economische groei in Duitsland onder druk). Importen in China waren gedurende December en Januari veelbelovend, doch het importseizoen gaat vanaf April seizoensmatig op een lager pitje. Het zal afhangen van met name de lokale melkproductie dit seizoen en de economische groei aldaar, die onder druk staat door de tarievenoorlog. Het ziet er naar uit dat China en de VS er uit zijn v.w.b. de importtarieven, doch het is nog niet 100% in kannen en kruiken want het moet nog ondertekend worden. De wereld baalt er stevig van dat Trump toch op een heleboel fronten aan het langste eind gaat trekken. Bovendien is de VS een goed draaiende economie en met een sterke USD, hetgeen Trump verleidde om de FED over haar monetaire beleid onlangs opnieuw sterk te bekritiseren (verbale interventie). Het volgende Trump  “slachtoffer” zal India zijn, waar nu alle pijlen op gericht zijn.

De gDT auction van 5 maart gaf wederom een stijging te zien. De index steeg met 3.3%. Vooral boter/AMF, kaas en VMP lieten behoorlijke stijgingen zien. MMP lijkt voorlopig op de gDT zijn top bereikt te hebben en daalde met 4.3%, hetgeen niet zo verwonderlijk is als Fonterra 40% meer volume aanbiedt dan op de voorgaande gDT.

NZ had gedurende de afgelopen maand een droge en hete periode die de melkproductie onder druk gezet heeft.

Zuid-Amerika is voor VMP redelijk uitverkocht en het seizoen is voorbij (record exporten van VMP door Argentinië en Uruguay in 2018), vandaar dat VMP prijzen nu blijkbaar weer wat ruimte naar boven hebben.

Naast het traditionele koekhappen is er nu ook nog een nieuwe rage op gang gekomen, zo las ik. Kaasplakken in het gezicht van je kind smijten! Wellicht ook een idee voor Koningsdag? Deze rage is in de VS ontstaan en wordt nu rijkelijk op social media gedeeld met filmpjes van zulk kolderiek gebeuren. Volgens mij zou het ontstaan kunnen zijn door iemand die met een slecht humeur een zo’n glibberige plastic-achtige oranje plak op zijn hamburger zag, daarvan walgde en toen dacht weg met dat ding en daarbij zijn vrouw net miste en zijn kind in het gezicht raakte?
Wellicht een stimulans voor de kaasmarkt, doch wel zonde om voedsel zo weg te gooien alhoewel dat in de VS sowieso geen zonde is.

Prijzen CPT per ton Midden Nederland:

MMP bulk           EUR 1730

MMP food           EUR 2000

Vol Melkpoeder   EUR 3000

Weipoeder bulk   EUR   795

Peter van Pinxteren

 

 

 

Poederpraet 21-02-2019

We gaan met de melkaanlevering weer naar boven. De laatste maanden zien we een wisselend beeld in de EU. Sommige gedeeltes van de EU (zoals Frankrijk en Duitsland) hebben minder melk. Maar het verschil met vorig jaar wordt wel steeds kleiner. En in andere gedeeltes (zoals Ierland en Polen) hebben ze meer melk. Alleen in Nederland zullen we de komende jaren geen stijging zien en onder het niveau van 2016 blijven. Pas op het moment dat er een oplossing is gevonden voor het fosfaatprobleem zal dit weer kunnen gaan gebeuren.

In 2018 zijn we geëindigd met een kleine plus, ondanks alle extreme weeromstandigheden. Ook in 2019 wordt een plus verwacht, zeker als we dit jaar normale weeromstandigheden hebben! Maar de hoogte van de melkprijs zal uiteindelijk de hoeveelheid van de melk bepalen!

De huidige melkprijs is nog steeds attractief genoeg voor de boeren om door te melken. Of dat zo blijft is de vraag! Want het vet is de laatste tijd sterk gedaald. En de daling lijkt nog niet voorbij! Dit zal zorgen voor een daling van de melkprijs, al wordt de daling van het vet gedeeltelijk gecorrigeerd door de stijging van het eiwit.

Brussel heeft nagenoeg de gehele interventie voorraad verkocht. Het leek er eerst op dat dit een drukkende werking zou hebben op de markt, maar de laatste weken stijgt de markt weer voor mager melkpoeder en zien we een redelijke vraag. Of dit duurzaam is, is de vraag, want de melk gaat komen in de EU en dus de melkpoeder ook.

De laatste GDT tender voor mager melkpoeder liet weer een stijging zien. Of dit bij de volgende GDT tender weer zal zijn is de vraag! Want de spread tussen Oceanië en de EU wordt te groot. En ook de USA wordt steeds concurrerender op de wereldmarkt. Daarom zal er meer vraag komen naar mager melkpoeder uit de EU en USA ipv uit Oceanië.

Ook vol melkpoeder liet een kleine stijging zien bij de laatste GDT tender. Ondanks de kleine stijging van vol melkpoeder zal de combinatie van vet en mager melkpoeder een betere valorisatie zijn dan vol melkpoeder voor Oceanië. Daarom zal Oceanië in zijn naseizoen blijven gaan voor deze combinatie. Het seizoen in Nieuw Zeeland ziet er nog steeds goed uit door de goede weeromstandigheden, alhoewel we de laatste weken wat andere geluiden horen! Maar of dit klopt is de vraag! Het zou daarom zeer goed mogelijk zijn dat de volgende GDT tender weer een daling laat zien. Door de hogere prijzen in Oceanië voor vol melkpoeder en de dalende vetprijzen in de EU, kan ook de EU weer een rol gaan spelen op de wereldmarkt.

De prijs van weipoeder blijft stabiel! De productie van kaas, en daardoor ook die van wei, is goed. De export van weipoeder loopt redelijk door. En de weiderivatenmarkt laat ook een overwegend positief beeld zien. 

Prijzen per mt:
VMP           €  2900
MMP feed  €  1750
MMP food  €  2000
WEI   bulk  €    840

Leo van der Krogt

 

 

Poederpraet 08-02-2019

Met de recente verkopen uit IV kan de markt nu haar eigen weg weer kiezen over de komende maanden. De laatste 3kmt zullen zonder weinig problemen worden opgenomen door de markt. De laatste 2 weken is de MMP markt gestabiliseerd in Europa, wellicht mede door de hoeveelheid IV SMP die in handen is van de diverse partijen met prijzen rond de € 1850-1875. Gezien de exporten en de additionele Europese vraag zullen de IV volumes ergens einde dit jaar uit de markt kunnen zijn.  Voor de verse MMP blijft de beschikbaarheid relatief laag door de lagere melkproductie in een aantal van de grotere melk producerende landen. Een bepalende factor zullen de exporten zijn en of de vraag in staat is in dezelfde trend verder te gaan in 2019.

In Nieuw-Zeeland ligt de melkproductie ruimschoots boven verleden jaar en de verwachting is dat deze ook de komende maanden goed zal zijn. De verbetering op de beschikbare volumes op GDT is de bevestiging van deze trend. We dienen wel alert te zijn omtrent de soil moisture die een duidelijke verslechtering laat zien ten opzichte van december 2018.

De reductie van de spread tussen MMP en VMP heeft zich voortgezet over de laatste weken in Oceanië. De uitkomst van de laatste GDT zal menig handelaar hebben doen verbazen waarbij de spread tussen VMP en MMP op C1 is teruggezakt naar 250USD/mt, gecombineerd met een zeer sterke veiling. In Europa is de spread nog steeds op een hoog niveau (€ 1000). Met de reductie van de IV voorraden (nu in private handen) over de komende 6-9 maanden kan de spread zich normaliseren tot niveaus gezien gedurende 2010-2015.

De zwarte zwaan vliegt boven Groot-Brittannië en kan zorgen voor een paniekreactie in de zuivelmarkt. Wellicht niet gelijk aan de Russische boycot, echter prijzen en product mixen zouden tijdelijk sterk kunnen wijzigen. De vraag is of we een harde Brexit krijgen of een uitstel of überhaupt geen Brexit; echter het is een duidelijk risico. Een meer positieve lange termijn ontwikkeling op geopolitiek vlak is Venezuela. Erg vroeg om enige impact te verwachten, echter in een uiterst positief scenario zou de vraag voor VMP terug kunnen keren op termijn.

Al met al blijven de markten uiterst uitdagend en dienen alle beschikbare tools te worden gebruikt om de volatiliteit in de boeken te managen voor zowel klanten/leveranciers (boeren) als handelaren.

Olaf ter Bille

 

 

Poederpraet 24-01-2019

De prijzen die ik aantref bij het openen van mijn document ‘Poederpraet’ zijn van mijn vorige bijdrage in juni. Zij reflecteren de enorme beweging die zich in een half jaar heeft voltrokken, met name in magere melkpoeder (+35% !). De volle melkpoeder is slechts zo’n 3% gestegen en de weipoeder is ca. 20% hoger dan in juni 2018.

Op de huidige prijzen zien wij aan de ene kant nog steeds een levendige exportvraag vanuit diverse windstreken, maar ook een stabilisatie in prijs. In veevoeder een lichte erosie, zeker na de toewijzing voor interventiepoeder van vorige week. Er was beduidend minder ingeschreven dan de vorige keren en de prijsverhoging die Brussel heeft toegepast, is mild in verhouding met de marktbeweging.

Het interventiepoeder is nu vrijwel op, volgens de Europese Commissie volop tot tevredenheid.

Nu zal de tijd leren hoe de overgebleven voorraden die in private handen zijn, nodig zijn om de balans in de markt aan te vullen. De productie in Duitsland en Frankrijk is naar verluid nog steeds procenten lager, waardoor een zekere krapte nog steeds de toon aangeeft.

In de wereldmarkt is de USA wat meer voelbaar aanwezig op ongeveer gelijke prijzen als de EU, terwijl de druk uit Nieuw Zeeland en alternatieve bronnen, zoals India en Turkije aan het afnemen is.

In de volle melkpoeder zijn de prijzen stabiel wegens de algehele zwakte in de vetmarkt en het onvermogen voor de EU om concurrerend te zijn.

De weipoedermarkt is deze week afgezwakt. Hij bleef hangen net onder de € 900,--, maar vindt nu zijn weg weer zuidwaarts.

Actuele prijzen :

Volle Melkpoeder                            : € 2.900,--
Magere Melkpoeder – Codex         : € 1.980,--
Magere Melkpoeder – veevoeder   : € 1.680,--
Weipoeder – veevoeder                 : €    860,--

Johan Kaashoek

 

 

Poederpraet 10-01-2019

Alvorens een blik op de zuivelmarkt te richten, allereerst de beste wensen voor 2019 voor eenieder, met op de eerste plaats een goede gezondheid en daarna ook veel wijsheid in zuivelzaken!

Gaat 2019 het jaar worden waarin er eindelijk licht is aan het einde van de jarenlange donkere smp tunnel? Het begint er steeds meer op te lijken. Wereldmarkt prijzen voor smp beginnen langzaam maar zeker te herstellen en de vastere tendens in Oceanie en de USA trekt Europa ook mee omhoog. 

Er is steeds meer vertrouwen in een spoedig verder herstel van de smp prijzen en niemand lijkt de boot te willen missen in de aankoop van interventie smp. De Commissie heeft maar liefst ruim 80.000 ton verkocht. Met nog maar 22.000 ton smp in voorraad is de Commissie bijna uitverkocht.  Wie had dat een half jaar geleden kunnen bedenken.

Niet alleen smp laat een vaste tendens zien, ook boter prijzen lijken de bodem te hebben bereikt en een stijgende lijn ingezet te hebben. Dit is ook goed nieuws voor de volle melkpoeder en kaas prijzen in Europa.

In NZ lijkt de situatie gestabiliseerd en liet de gdt van 2 januari meteen een goede plus zien. Alle signalen staan op groen voor hogere prijzen de komende maanden, zeker met de lagere melkaanvoer in een aantal grote melkproduceren landen in Europa en een potentieel effect van de droogte van afgelopen zomer op melkaanvoer in het voorjaar van 2019.

Tegenover al het goede nieuws zijn er toch ook nog een aantal problemen die op de korte termijn nog niet opgelost zijn en een verdere opmars kunnen vertragen of zelfs breken. De effecten van onduidelijkheid over Brexit, wereldwijde handelsoorlogen, lagere beurzen en een dalend vertrouwen in de economie kunnen niet onderschat worden. 

Alle bovenstaande ingredienten gaan ervoor dat 2019 weer een interessant zuiveljaar gaat worden, met mogelijk verrassende wendingen.

Prijzen:

Smp food: € 1850 fca
Smp feed: € 1620 dap nl
Swp feed: € 830 dap nl
Fcmp: € 2750 fca

Maurice Daamen

 

 

MAAZ Cheese neemt Veldhuyzen Kaas over

Recent hebben MAAZ Cheese en Veldhuyzen Kaas, beiden gevestigd in Bodegraven, overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Veldhuyzen Kaas door MAAZ Cheese.

De expertise van Veldhuyzen Kaas ligt met name in de export van kaasspecialiteiten in meer dan 50 landen buiten Europa. De merken Basiron, Montana, Veldhuyzen, Dolaner en Hommage genieten wereldwijde bekendheid. Veldhuyzen Kaas is meermaals bekroond voor het op de markt brengen van opmerkelijke innovaties op het gebied van kaas. Al meer dan een eeuw bedient Veldhuyzen Kaas ook een vaste klantenkring in de Benelux.

MAAZ Cheese is een echt Hollands familiebedrijf. Gedreven door  authentiek ondernemerschap staat de focus altijd op een duurzame relatie met haar klanten. MAAZ Cheese wil de brug slaan tussen wat de Nederlandse zuivelsector, maar ook de Europese kaasmarkt biedt en de nationale- en internationale markt vraagt. Door samenwerking met toonaangevende Europese kaas- en zuivelproducenten, moderne verpakkingstechnologieën en een nieuw distributiecentrum is MAAZ Cheese in staat om ketenkosten te beperken.

Medio mei 2019 wordt Veldhuyzen Kaas geïntegreerd binnen het in aanbouw zijnde distributiecentrum van MAAZ Cheese en blijft ook onder de naam Veldhuyzen Kaas verantwoordelijk voor de exportactiviteiten.

Met de overname van Veldhuyzen Kaas wordt verder invulling gegeven aan de groeistrategie van MAAZ Cheese als totaalleverancier van Europese kaas en kaasspecialiteiten.