Engels
Grated Cheese NNKC RHVO

Poederpraet 20-03-2019

Na een hectisch begin van het jaar, lijkt het erop dat de poedermarkt de afgelopen weken in een rustiger vaarwater is gekomen.

In een sneller dan verwacht tempo is de IV voorraad in particuliere handen gekomen en dus niet meer zichtbaar voor de markt. De vraag is natuurlijk in hoeverre de IV SMP al geconsumeerd is en geen vervanging is voor vers product.

Seizoensmatig loopt de melkaanvoer in Europa op richting de piek. Gezien de zachte en natte winter en de goede melkprijzen zijn er weinig redenen om een terugval van de melkproductie richting en na de piek te verwachten. De melkproductiecijfers laten een positieve ontwikkeling zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De melkproductie in de USA laat nog maar een kleine plus zien en het seizoen in Nieuw Zeeland lijkt na een sterke start en piek snel op te drogen. De laatste GDT komt overeen met dit beeld. Een vastere markt voor FCMP en een iets zwakkere markt voor SMP. Opvallend op de GDT was sterke stijging van de boterprijs. De markt voor food wei is redelijk stabiel, vanuit de feed kant staat er druk op wei en derivaten, voornamelijk door de feed situatie in China.

Voor de komende tijd lijkt er voldoende aanbod te zijn om in de vraag te voorzien en zal Europa goede export volumes nodig blijven hebben.

Prijzen:

SMP food: Euro 1900MT FCA
SMP feed: Euro 1700MT DAP
SWP feed: Euro 770MT DAP
FCMP: Euro 2900MT FCA

Maurice Daamen

 

Nieuwbouw Vergeer Holland officieel van start

18-03-2019

In het bijzijn van 3 generaties Vergeer, is 15 maart jl. de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw voor familiebedrijf Vergeer Holland. De bouw vindt plaats op de locatie van het huidige distributiecentrum van Vergeer Holland.  “Deze eerste paal staat voor ons symbool voor een grote stap gericht op de toekomst van ons familiebedrijf.Met dit initiatief maken we ons familiebedrijf gereed voor de volgende generatie ”, aldus Algemeen Directeur Diederik Vergeer.

Project Next Generation
Na een korte toespraak hebben de directieleden Diederik & Dennis Vergeer in het bijzijn van diverse genodigden de eerste paal geslagen. De paal is diezelfde ochtend eerst uitgebreid gedecoreerd door de 4e generatie  van de familie Vergeer onder begeleiding van een schilder.  ‘We bestaan sinds 1934 en inmiddels is met Dennis en mijzelf de 3e generatie aan het roer. Om mee te kunnen met allerlei grote trends & ontwikkelingen in de samenleving hebben we besloten over te gaan tot de bouw van dit pand’, aldus Diederik Vergeer.

Pand tegen de hoogste duurzaamheidstandaarden
De bouw en het pand worden onderworpen aan strenge duurzaamheidsnormen met als uitgangspunt een BREEAM Outstanding (5 sterren) duurzaamheidscertificering (*).

In mei 2020 zal het gebouw naar verwachting worden opgeleverd, waarna de verdere inrichting plaats zal vinden. De andere locaties van Vergeer Holland in Reeuwijk ,Woerden en Rijping Bodegraven blijven bestaan. Het huidige distributiecentrum wordt uiteindelijk geïntegreerd in het nieuwe pand en blijft tot die tijd volledig opererenvanuit de bestaande setting. 

Diederik Vergeer: ‘Zo bouwen we letterlijk en figuurlijk voor de volgende generatie. Hiermee gaan onze ontwikkeling en verduurzaming hand in hand.We hebben het nieuwbouwtraject dan ook de passende naam Next Generation meegegeven.’

 

Van der Heiden Kaas neemt Fromagerie Brigitte over

12-03-2019

Familiebedrijf Van der Heiden Kaas, distributeur van vele ambachtelijke kazen, heeft per 1 februari jl. Fromagerie Brigitte overgenomen. Hiermee is het assortiment verder verbreed. Naast de bijzondere kwaliteit van Hollandse kazen in vele smaken, brengt de overname van Fromagerie Brigitte, gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas, ook de Franse kaas in het aanbod van Van der Heiden Kaas.

Internationaal groothandel Van der Heiden Kaas uit Bodegraven (NL) biedt een brede range van kaasmerken, zoals de echte Hollandse kazen uit Stolwijk, Gouda, Edam en Maasdam. Er worden commodities geleverd, van jonge kaas tot extra gerijpte en extra oude kaas, maar tevens kaasspecialiteiten met vele bijzondere smaken, met ‘passion for quality’. Een voorbeeld is de Dilano, verkrijgbaar in hot-Chili, tuinkruiden, brandnetel, knoflook, olijf-tomaat, walnoot, mosterd, fenegriek, komijn, peper, rode en groene pesto, truffel, pompoen en lavendel. Maar we kunnen veel meer bijzondere kazen aanbieden en blijven ons ontwikkelen en verdiepen in de vraag van de klant. Daarbij wordt op de markt brengen van noviteiten niet geschuwd, getuige de laatste, succesvolle ontwikkeling Dilano Black Lemon. Een opvallende kaas in smaak en kleur.

Best of both

Nederland is een kaasland bij uitstek, maar ook Frankrijk staat bekend als een land met een rijke ervaring in het maken en rijpen van kaasspecialiteiten. Van der Heiden Kaas heeft nu het beste van twee echte kaaslanden bijeengebracht, door overname van Fromagerie Brigitte. Fromagerie Brigitte is gespecialiseerd in het importeren van Franse kaas en wel het in bijzonder de grotgerijpte kaas. De Griskaas wordt in Nederland geproduceerd en in Frankrijk in een grot geaffineerd.

‘Gris’, maar kleurrijk in smaakbeleving

Griskaas profiteert van de ideale omstandigheden in een grot om de kaas te laten rijpen. Zo bereikt de kaas na een aantal maanden de perfecte rijping en kan hij zijn volle smaak ontwikkelen. ‘Gris’ van kleur, maar kleurrijk in smaakbeleving.

Nieuwsgierig?

Door deze overname kan Van der Heiden Kaas u als klant nog beter van dienst zijn wat betreft de kennis van kaas alsmede de uitbreiding van uw kaasassortiment. Brigitte Bergmans zal verantwoordelijk blijven voor de activiteiten rondom de verkoop van onder andere de Griskaas.

Van der Heiden Kaas

Vele generaties lang werd er op ambachtelijke wijze kaas gemaakt bij de familie Van der Heiden. Inmiddels is Van der Heiden Kaas uit Bodegraven (NL) uitgegroeid van traditionele kaashandel tot internationale groothandel, leverancier en exporteur van meerdere merken, waaronder de Stolkse Boeren, Dilano, Chèvrano, Holland Delta, Royal Delta, Holland Tradition, The Dutch Farmer, Roemer en Grandano.

 

 

Poederpraet 07-03-2019

“Te  midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid”, Albert Einstein.

Ongeveer een klein jaar geleden vroeg de EU Commissie en zo ook de markt zich af of, en met welk tempo de enorme hoeveelheid aan interventie MMP aan de man gebracht zou kunnen worden. Het zou wel eens 2 tot 3 jaar kunnen gaan duren alvorens de markt dit zou kunnen gaan opnemen en dan ook nog zonder de markt te verstoren. Plots diende zich de mogelijkheid aan om de gehele voorraad te verkopen en wel in een zeer korte tijd. Dit had niemand voor mogelijk gehouden. De EU Commissie reageerde gretig en voortvarend. Alle hazen renden dezelfde kant op. Nu zijn er alleen maar blije gezichten en is het probleem voor Brussel van tafel. Het MMP is van eigenaar verwisseld en is nu “in capabele handen”, zoals de Commissie dat omschreef.

De markt voor MMP sloeg op hol en riep bij mij associaties op met de jaarlijkse Bull Run van Pamplona, waar jonge mannen voor de stieren uit rennen om proberen te voorkomen dat ze door de bulls onder de voet worden gelopen.

De prijs van MMP steeg in no time van plm. EUR 1250 naar meer dan EUR 2000 per ton.

Terwijl vorig jaar iedereen dacht dat de melkprijzen onder druk zouden komen door de te verwachten  lage dairy commodity prijzen, gebeurde het tegenovergestelde. Er kwam een droge zomer in grote delen van Europa, die in toenemende mate behoorlijk impact op de melkproductie had. Nu stijgen de melkprijzen weer en zoals altijd lokt dat meestal meer melkproductie uit. De negatieve markt stemming is echter voorlopig verdwenen en dat is zonder meer een pluspunt, kopers in vertwijfeling achterlatend, want die dachten dat het alleen nog maar verder omlaag kon. Het is nu interessant om te zien met welk tempo en in welke mate het interventie MMP de fysieke markt insijpelt, terwijl de mondiale melk productie zich weer herstelt. Vooralsnog wordt die groei bescheiden ingeschat op 3 miljoen ton meer melk voor de 5 belangrijkste export landen/regio’s voor 2019. Ook belangrijk om te zien in welke product mix de extra melk zijn weg gaat vinden.

Alle MMP balansjes die ik voorbij zie komen van bijv. het toonaangevende ZMB gaan uit van schattingen en aannames die subjectieve elementen bevatten. Zelfs zitten er grote verschillen tussen bijvoorbeeld de productie  cijfers van de EU Commissie en de cijfers van Eurostat en ZMB. Het gebruik van MMP in de feed en food zijn schattingen en zo ook de hoogte van (vrije) voorraden. Het enige wat relatief betrouwbaar is zijn de productie en exportcijfers. Zoals in de politiek wordt er eerder naar een bepaalde uitkomst toe gerekend als het gaat om hoeveel MMP er nu te veel of te kort is. Ik laat dit dan ook aan uw fantasie en conclusies over.

Een ding is zeker, de exporten van MMP zullen op een heel hoog peil moeten blijven, waarbij we niet moeten vergeten dat de prijzen voor MMP gedurende een langere periode uitzonderlijk laag waren en nu USD 400-500 per ton hoger liggen. Daarbij vervangt interventie MMP ontegenzeggelijk x % vers product.

De EU exporten waren over 2018 voor MMP een record 835,000 MT (+7%) en voor Wei producten +5.5 %, doch de kaas export tikte een bescheiden +0.5% aan, terwijl de export van VMP -15.1%, Condens -13.6% en boter/boterolie -8% was. Al met al 0.2 Miljoen ton minder in melk equivalent (LME) uitgedrukt.

Aan de vraagzijde zijn er een aantal chronische onzekerheden (Brexit saga, War on Tariffs, Varkenspest in China en Vietnam) en wellicht lichtpuntjes (Venezuela?). Economisch gaat het met name in een aantal landen in de wereld wat minder, niet in de laatste plaats in onze eigen EU (Italië technisch in recessie en economische groei in Duitsland onder druk). Importen in China waren gedurende December en Januari veelbelovend, doch het importseizoen gaat vanaf April seizoensmatig op een lager pitje. Het zal afhangen van met name de lokale melkproductie dit seizoen en de economische groei aldaar, die onder druk staat door de tarievenoorlog. Het ziet er naar uit dat China en de VS er uit zijn v.w.b. de importtarieven, doch het is nog niet 100% in kannen en kruiken want het moet nog ondertekend worden. De wereld baalt er stevig van dat Trump toch op een heleboel fronten aan het langste eind gaat trekken. Bovendien is de VS een goed draaiende economie en met een sterke USD, hetgeen Trump verleidde om de FED over haar monetaire beleid onlangs opnieuw sterk te bekritiseren (verbale interventie). Het volgende Trump  “slachtoffer” zal India zijn, waar nu alle pijlen op gericht zijn.

De gDT auction van 5 maart gaf wederom een stijging te zien. De index steeg met 3.3%. Vooral boter/AMF, kaas en VMP lieten behoorlijke stijgingen zien. MMP lijkt voorlopig op de gDT zijn top bereikt te hebben en daalde met 4.3%, hetgeen niet zo verwonderlijk is als Fonterra 40% meer volume aanbiedt dan op de voorgaande gDT.

NZ had gedurende de afgelopen maand een droge en hete periode die de melkproductie onder druk gezet heeft.

Zuid-Amerika is voor VMP redelijk uitverkocht en het seizoen is voorbij (record exporten van VMP door Argentinië en Uruguay in 2018), vandaar dat VMP prijzen nu blijkbaar weer wat ruimte naar boven hebben.

Naast het traditionele koekhappen is er nu ook nog een nieuwe rage op gang gekomen, zo las ik. Kaasplakken in het gezicht van je kind smijten! Wellicht ook een idee voor Koningsdag? Deze rage is in de VS ontstaan en wordt nu rijkelijk op social media gedeeld met filmpjes van zulk kolderiek gebeuren. Volgens mij zou het ontstaan kunnen zijn door iemand die met een slecht humeur een zo’n glibberige plastic-achtige oranje plak op zijn hamburger zag, daarvan walgde en toen dacht weg met dat ding en daarbij zijn vrouw net miste en zijn kind in het gezicht raakte?
Wellicht een stimulans voor de kaasmarkt, doch wel zonde om voedsel zo weg te gooien alhoewel dat in de VS sowieso geen zonde is.

Prijzen CPT per ton Midden Nederland:

MMP bulk           EUR 1730

MMP food           EUR 2000

Vol Melkpoeder   EUR 3000

Weipoeder bulk   EUR   795

Peter van Pinxteren

 

 

 

Poederpraet 21-02-2019

We gaan met de melkaanlevering weer naar boven. De laatste maanden zien we een wisselend beeld in de EU. Sommige gedeeltes van de EU (zoals Frankrijk en Duitsland) hebben minder melk. Maar het verschil met vorig jaar wordt wel steeds kleiner. En in andere gedeeltes (zoals Ierland en Polen) hebben ze meer melk. Alleen in Nederland zullen we de komende jaren geen stijging zien en onder het niveau van 2016 blijven. Pas op het moment dat er een oplossing is gevonden voor het fosfaatprobleem zal dit weer kunnen gaan gebeuren.

In 2018 zijn we geëindigd met een kleine plus, ondanks alle extreme weeromstandigheden. Ook in 2019 wordt een plus verwacht, zeker als we dit jaar normale weeromstandigheden hebben! Maar de hoogte van de melkprijs zal uiteindelijk de hoeveelheid van de melk bepalen!

De huidige melkprijs is nog steeds attractief genoeg voor de boeren om door te melken. Of dat zo blijft is de vraag! Want het vet is de laatste tijd sterk gedaald. En de daling lijkt nog niet voorbij! Dit zal zorgen voor een daling van de melkprijs, al wordt de daling van het vet gedeeltelijk gecorrigeerd door de stijging van het eiwit.

Brussel heeft nagenoeg de gehele interventie voorraad verkocht. Het leek er eerst op dat dit een drukkende werking zou hebben op de markt, maar de laatste weken stijgt de markt weer voor mager melkpoeder en zien we een redelijke vraag. Of dit duurzaam is, is de vraag, want de melk gaat komen in de EU en dus de melkpoeder ook.

De laatste GDT tender voor mager melkpoeder liet weer een stijging zien. Of dit bij de volgende GDT tender weer zal zijn is de vraag! Want de spread tussen Oceanië en de EU wordt te groot. En ook de USA wordt steeds concurrerender op de wereldmarkt. Daarom zal er meer vraag komen naar mager melkpoeder uit de EU en USA ipv uit Oceanië.

Ook vol melkpoeder liet een kleine stijging zien bij de laatste GDT tender. Ondanks de kleine stijging van vol melkpoeder zal de combinatie van vet en mager melkpoeder een betere valorisatie zijn dan vol melkpoeder voor Oceanië. Daarom zal Oceanië in zijn naseizoen blijven gaan voor deze combinatie. Het seizoen in Nieuw Zeeland ziet er nog steeds goed uit door de goede weeromstandigheden, alhoewel we de laatste weken wat andere geluiden horen! Maar of dit klopt is de vraag! Het zou daarom zeer goed mogelijk zijn dat de volgende GDT tender weer een daling laat zien. Door de hogere prijzen in Oceanië voor vol melkpoeder en de dalende vetprijzen in de EU, kan ook de EU weer een rol gaan spelen op de wereldmarkt.

De prijs van weipoeder blijft stabiel! De productie van kaas, en daardoor ook die van wei, is goed. De export van weipoeder loopt redelijk door. En de weiderivatenmarkt laat ook een overwegend positief beeld zien. 

Prijzen per mt:
VMP           €  2900
MMP feed  €  1750
MMP food  €  2000
WEI   bulk  €    840

Leo van der Krogt

 

 

Poederpraet 08-02-2019

Met de recente verkopen uit IV kan de markt nu haar eigen weg weer kiezen over de komende maanden. De laatste 3kmt zullen zonder weinig problemen worden opgenomen door de markt. De laatste 2 weken is de MMP markt gestabiliseerd in Europa, wellicht mede door de hoeveelheid IV SMP die in handen is van de diverse partijen met prijzen rond de € 1850-1875. Gezien de exporten en de additionele Europese vraag zullen de IV volumes ergens einde dit jaar uit de markt kunnen zijn.  Voor de verse MMP blijft de beschikbaarheid relatief laag door de lagere melkproductie in een aantal van de grotere melk producerende landen. Een bepalende factor zullen de exporten zijn en of de vraag in staat is in dezelfde trend verder te gaan in 2019.

In Nieuw-Zeeland ligt de melkproductie ruimschoots boven verleden jaar en de verwachting is dat deze ook de komende maanden goed zal zijn. De verbetering op de beschikbare volumes op GDT is de bevestiging van deze trend. We dienen wel alert te zijn omtrent de soil moisture die een duidelijke verslechtering laat zien ten opzichte van december 2018.

De reductie van de spread tussen MMP en VMP heeft zich voortgezet over de laatste weken in Oceanië. De uitkomst van de laatste GDT zal menig handelaar hebben doen verbazen waarbij de spread tussen VMP en MMP op C1 is teruggezakt naar 250USD/mt, gecombineerd met een zeer sterke veiling. In Europa is de spread nog steeds op een hoog niveau (€ 1000). Met de reductie van de IV voorraden (nu in private handen) over de komende 6-9 maanden kan de spread zich normaliseren tot niveaus gezien gedurende 2010-2015.

De zwarte zwaan vliegt boven Groot-Brittannië en kan zorgen voor een paniekreactie in de zuivelmarkt. Wellicht niet gelijk aan de Russische boycot, echter prijzen en product mixen zouden tijdelijk sterk kunnen wijzigen. De vraag is of we een harde Brexit krijgen of een uitstel of überhaupt geen Brexit; echter het is een duidelijk risico. Een meer positieve lange termijn ontwikkeling op geopolitiek vlak is Venezuela. Erg vroeg om enige impact te verwachten, echter in een uiterst positief scenario zou de vraag voor VMP terug kunnen keren op termijn.

Al met al blijven de markten uiterst uitdagend en dienen alle beschikbare tools te worden gebruikt om de volatiliteit in de boeken te managen voor zowel klanten/leveranciers (boeren) als handelaren.

Olaf ter Bille

 

 

Poederpraet 24-01-2019

De prijzen die ik aantref bij het openen van mijn document ‘Poederpraet’ zijn van mijn vorige bijdrage in juni. Zij reflecteren de enorme beweging die zich in een half jaar heeft voltrokken, met name in magere melkpoeder (+35% !). De volle melkpoeder is slechts zo’n 3% gestegen en de weipoeder is ca. 20% hoger dan in juni 2018.

Op de huidige prijzen zien wij aan de ene kant nog steeds een levendige exportvraag vanuit diverse windstreken, maar ook een stabilisatie in prijs. In veevoeder een lichte erosie, zeker na de toewijzing voor interventiepoeder van vorige week. Er was beduidend minder ingeschreven dan de vorige keren en de prijsverhoging die Brussel heeft toegepast, is mild in verhouding met de marktbeweging.

Het interventiepoeder is nu vrijwel op, volgens de Europese Commissie volop tot tevredenheid.

Nu zal de tijd leren hoe de overgebleven voorraden die in private handen zijn, nodig zijn om de balans in de markt aan te vullen. De productie in Duitsland en Frankrijk is naar verluid nog steeds procenten lager, waardoor een zekere krapte nog steeds de toon aangeeft.

In de wereldmarkt is de USA wat meer voelbaar aanwezig op ongeveer gelijke prijzen als de EU, terwijl de druk uit Nieuw Zeeland en alternatieve bronnen, zoals India en Turkije aan het afnemen is.

In de volle melkpoeder zijn de prijzen stabiel wegens de algehele zwakte in de vetmarkt en het onvermogen voor de EU om concurrerend te zijn.

De weipoedermarkt is deze week afgezwakt. Hij bleef hangen net onder de € 900,--, maar vindt nu zijn weg weer zuidwaarts.

Actuele prijzen :

Volle Melkpoeder                            : € 2.900,--
Magere Melkpoeder – Codex         : € 1.980,--
Magere Melkpoeder – veevoeder   : € 1.680,--
Weipoeder – veevoeder                 : €    860,--

Johan Kaashoek

 

 

Poederpraet 10-01-2019

Alvorens een blik op de zuivelmarkt te richten, allereerst de beste wensen voor 2019 voor eenieder, met op de eerste plaats een goede gezondheid en daarna ook veel wijsheid in zuivelzaken!

Gaat 2019 het jaar worden waarin er eindelijk licht is aan het einde van de jarenlange donkere smp tunnel? Het begint er steeds meer op te lijken. Wereldmarkt prijzen voor smp beginnen langzaam maar zeker te herstellen en de vastere tendens in Oceanie en de USA trekt Europa ook mee omhoog. 

Er is steeds meer vertrouwen in een spoedig verder herstel van de smp prijzen en niemand lijkt de boot te willen missen in de aankoop van interventie smp. De Commissie heeft maar liefst ruim 80.000 ton verkocht. Met nog maar 22.000 ton smp in voorraad is de Commissie bijna uitverkocht.  Wie had dat een half jaar geleden kunnen bedenken.

Niet alleen smp laat een vaste tendens zien, ook boter prijzen lijken de bodem te hebben bereikt en een stijgende lijn ingezet te hebben. Dit is ook goed nieuws voor de volle melkpoeder en kaas prijzen in Europa.

In NZ lijkt de situatie gestabiliseerd en liet de gdt van 2 januari meteen een goede plus zien. Alle signalen staan op groen voor hogere prijzen de komende maanden, zeker met de lagere melkaanvoer in een aantal grote melkproduceren landen in Europa en een potentieel effect van de droogte van afgelopen zomer op melkaanvoer in het voorjaar van 2019.

Tegenover al het goede nieuws zijn er toch ook nog een aantal problemen die op de korte termijn nog niet opgelost zijn en een verdere opmars kunnen vertragen of zelfs breken. De effecten van onduidelijkheid over Brexit, wereldwijde handelsoorlogen, lagere beurzen en een dalend vertrouwen in de economie kunnen niet onderschat worden. 

Alle bovenstaande ingredienten gaan ervoor dat 2019 weer een interessant zuiveljaar gaat worden, met mogelijk verrassende wendingen.

Prijzen:

Smp food: € 1850 fca
Smp feed: € 1620 dap nl
Swp feed: € 830 dap nl
Fcmp: € 2750 fca

Maurice Daamen

 

 

MAAZ Cheese neemt Veldhuyzen Kaas over

Recent hebben MAAZ Cheese en Veldhuyzen Kaas, beiden gevestigd in Bodegraven, overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Veldhuyzen Kaas door MAAZ Cheese.

De expertise van Veldhuyzen Kaas ligt met name in de export van kaasspecialiteiten in meer dan 50 landen buiten Europa. De merken Basiron, Montana, Veldhuyzen, Dolaner en Hommage genieten wereldwijde bekendheid. Veldhuyzen Kaas is meermaals bekroond voor het op de markt brengen van opmerkelijke innovaties op het gebied van kaas. Al meer dan een eeuw bedient Veldhuyzen Kaas ook een vaste klantenkring in de Benelux.

MAAZ Cheese is een echt Hollands familiebedrijf. Gedreven door  authentiek ondernemerschap staat de focus altijd op een duurzame relatie met haar klanten. MAAZ Cheese wil de brug slaan tussen wat de Nederlandse zuivelsector, maar ook de Europese kaasmarkt biedt en de nationale- en internationale markt vraagt. Door samenwerking met toonaangevende Europese kaas- en zuivelproducenten, moderne verpakkingstechnologieën en een nieuw distributiecentrum is MAAZ Cheese in staat om ketenkosten te beperken.

Medio mei 2019 wordt Veldhuyzen Kaas geïntegreerd binnen het in aanbouw zijnde distributiecentrum van MAAZ Cheese en blijft ook onder de naam Veldhuyzen Kaas verantwoordelijk voor de exportactiviteiten.

Met de overname van Veldhuyzen Kaas wordt verder invulling gegeven aan de groeistrategie van MAAZ Cheese als totaalleverancier van Europese kaas en kaasspecialiteiten.